Skip to content

Vi tittar på nya Asus ZenFone 6 ZS630KL

De flesta kanske förknippar Asus med datorer, men nu har teknikföretaget släppt en ny mobiltelefon som faktiskt minst sagt håller måttet på många områden.

Asus ZenFone 6 ZS630KL
Asus ZenFone 6 ZS630KL

Asus släppte även förra året en mobiltelefon, Zenfone 5z som dock inte sålde särskilt bra. Mycket av det berodde på att man inte marknadsförde den tillräckligt, men också på grund av det egna gränssnittet, Zen UI, som av de flesta uppfattades som rörigt och inte särskilt tilltalande. I år har man tänkt över dessa saker och den nya toppmobilen Zenfone 6 har ett tydligare och bättre gränssnitt. Det nya gränssnittet ser till stor del ut som de flesta andra Androidtelefoners. Man har även valt att istället för att använda sig av egna appar som få känner igen och som krånglar till användandet, använda Googles appar till stor del, vilket nog kommer att uppskattas av den större publiken.

Man har dock valt att spara en hel del funktioner från den tidigare upplagan. Ett exempel på det är att telefonen lär sig hur användaren hanterar den, för att kunna optimera strömförbrukningen och förlänga batteritiden. En annan sak som gör att denna mobil sticker ut från andra är att den justerar ringsignal och aviseringar, beroende på hur omgivningen är. Dessa saker och en mängd egna funktioner från ASUS finns kvar, men de smälter in bättre i mobilen och sticker inte ut på samma sätt som förut. Mobilen är sett till prestanda och kvalitet en i allra högsta grad prisvärd mobil, och har ett lägre pris än många andra mobiler från andra märken med liknande kvaliteter.

Mobilen har en stor skärmyta och ser ut som många andra smarta telefoner från lite mindre etablerade märken och sticker inte ut särskilt mycket från mängden när det kommer till den biten. Något som dock sticker ut är det otroligt stora batteriet. Batteriet på 5000 milliamperetimmar är ett av de kraftigaste som finns inom mobiltelefonivärlden idag. Batteritiden är lång, men kanske inte riktigt så lång som man hade kunnat tro att den skulle vara. Flera konkurrenter, som till exempel Huawei, har levererat mobiler med mindre batterier som ändå har längre batteritider. En stor anledning till detta tros vara den stora skärmen som har en ips-panel istället för oled. Skärmen håller dock mycket hög klass och har hög ljusstyrka, starka konturer och bra kvalitet.

Något som många tillverkare av mobiltelefoner dock har börjat använda sig av mer och mer är trådlös laddning. Att inte behöva leta efter sladdar för att kunna ladda sin mobil utan enkelt kunna lägga den på en platta för att tillföra ström är något som tilltalar många. ASUS nya mobil saknar dock denna funktion. Man har inte heller tillgång till den snabbaste laddningen på marknaden. Vissa mobiler kan ladda med effekt på upp till 30-40 W men med Zenfone 6 får man nöja sig med 15 W. Anledningen till att man gjort detta är för att de batterierna är tyngre och då har man valt att istället lägga fokus på mobilens kapacitet.

En sak som mobilen fått goda recensioner för är dess ljudkvalitet. Med inkopplade hörlurar har man ett riktigt bra ljud att lyssna till. Även högtalarna på mobilen håller hög klass. Eftersom det finns flera högtalare inbyggda i mobilen får man ett stereoljud, det vill säga ett ljud från flera ljudkällor samtidigt. Denna ljudbild blir dock lite skev, eftersom bottenhögtalaren, vid mobilens nederkant är kraftigare än den vi överkanten. Men man kan dock justera ljudbilden på många olika sätt, vilket självklart är ett stort plus. Den övre högtalaren för sig själv håller riktigt hög kvalitet och till exempel telefonsamtal får man ett ljud som man absolut inte kan klaga på. En funktion som troligen kommer att uppskattas av framförallt den yngre publiken är den att man kan lyssna på media i enbart den övre högtalaren om man vill, för att inte störa omgivningen runtomkring.

Asus ZenFone 6 ZS630KL kamera
Asus ZenFone 6 ZS630KL lite egna kameralösning

När det kommer till kameran på mobilen är det framförallt en sak som sticker ut. Den har ingen selfiekamera. För att ta selfies får man istället trycka på en knapp i kamerafunktionen som gör att den vanliga mobilkameran med hjälp av en motor roteras 180 grader och viks upp ovanför skärmen, mot den som håller i mobilen och på så sätt möjliggör en selfie. Detta har två stora fördelar. För det första möjliggör det ett obrutet utseende på skärmen med en helt rektangulär form, utan flärp och med minimala kanter. För det andra får man all den kvalitet som i vanliga fall sitter i enbart huvudkameran till den kameran man tar selfies med. Detta möjliggör förstås selfies i mycket hög kvalitet, jämfört med andra mobiler. Nackdelar kan vara att det känns osmidigt, och kanske lite fult eller uppseendeväckande. Kameran håller i övrigt, inte högst, men i alla fall hög klass om man jämför med andra mobilkameror. Och som selfiekamera blir detta den överlägset bästa på marknaden.

Be First to Comment

Kommentera