Skip to content

Sony Xperia XZ1 Compact – Liten och överraskande kraftfull

Sonys compact-serie har gjort sig kända för att vara nästan lika bra som de större flaggskepps-modellerna. Tanken är prestanda utan kompromisser i ett litet och smidigt format. Några blev besvikna på Xperia X Compact som inte helt levde upp till förväntningarna, men med Xperia XZ1 Compact har de återigen höjt ambitionsnivån. Den har hämtat inspiration från Sonys verkliga flaggskepp XZ Premium som till exempel har möjligheten att filma i superslowmotion. Den funktionen finns också i XZ1 Compact. Samtidigt har de krympt storleken rejält. Skärmen är bara 4,6 tum och den känns överlag liten och smidig.

 

Sony Xperia XZ1 Compact

 

Utseendemässigt påminner den mycket om Xperia XZ. Kanterna är dock något mer rundade och det gör att den känns bekväm att hålla i. Den har plastskal på sidorna, medan topp och botten är metalliska. Trots att en del glasfiberarmerad plast används känns den inte plastig, utan ger ett ganska påkostat intryck. Kameran håller väldig hög nivå och har bland annat en ny funktion som gör att du kan skanna objekt i 3D. Till exempel kan du skanna ditt eget huvud på runt 60 sekunder.

Att få tag på en smartphone som har både bra prestanda och liten storlek har inte varit helt enkelt. Ett tidigare exempel var Apple iPhone SE, men den börjar få ett par år på nacken. Trenden har istället varit allt större produkter med allt större skärmar särskilt när det gäller de så kallade flaggskeppen med riktigt bra processor, minne och kamera. Nu visar Sony vägen med sin Sony Xperia XZ1 Compact. Den har Snapdragon 835-chipset precis som Xperia XZ Premium och även samma högkvalitativa kamera på baksidan. Dessutom har Xperia XZ1 Compact 4 GB i RAM, 32 GB lagringsutrymme och ett överraskande stort batteri på 2700 mAh. En annan intressant detalj är att den levereras med nya operativsystemet Android 8.0 Oreo som har fått flera förbättringar.

Sony har lyckats klämma in mycket prestanda med tanke på det lilla formatet. Enda nackdelen är kanske den relativt lågupplösta skärmen på 720p, men det betyder också att du kan räkna med längre batteritid på grund av att de stora högupplösta skärmarna på smartphones är beryktade för att dra mycket energi. Sony Xperia XZ1 Compact har redan fått fina recensioner i media och utmanar på allvar om titeln ”bästa lilla smartphonen”. Är en liten storlek viktig för dig och tycker du att smartphones med 5 tums-skärmar eller ännu större börjar bli jobbiga att ha i fickan, ska du absolut ge denna spännande nyhet chansen.

Xperia XZ1 Compact kan köpas i färgerna svart, silver, turkos eller rosa. Den började säljas i början av oktober och rekommenderat pris ligger i skrivandets stund runt 5500 kr.

Produktspecifikationer

Mått: 129 x 65 x 9,3 mm

Vikt: 143 gram

Skärm: 4,6 tum med upplösningen 720×1280

Arbetsminne: 4 GB

Lagringsminne: 32 GB + 256 GB microSD

Kameror: 19 MP F2.0 + 8 MP F2.4

Processor: Qualcomm Snapdragon 835

Batteri: 2700 mAh

Operativsystem: Android 8.0 Oreo

Be First to Comment

Kommentera